Každý z nás preferuje jiné chutě, v rámci skupin to platí mnohonásob. Dle vašich zkušeností, očekávání a rozpočtu sestavu společně odladíme a předem odsouhlasíme. Po ukončení řízené ochutnávky vám pochopitelně veškeré láhve zůstávají. Pro firmy a větší skupiny lze domluvit i ochutnávku formou neřízené Pochůzkové degustace.
Cena každé řízené degustace zahrnuje vždy plnohodnotné láhve, skleničky a přibližně 75 minutovou ochutnávku. Pokud pořádáte degustaci v Brně, bude doprava v ceně, pro degustace mimo Brno kalkuluji dopravu zvlášť. Pro potvrzení rezervace vybírám 50% zálohu.
Každý z nás preferuje jiné chutě, v rámci skupin to platí mnohonásob. Dle vašich zkušeností, očekávání a rozpočtu sestavu společně odladíme a předem odsouhlasíme. Pro firmy a větší skupiny lze domluvit i ochutnávku formou neřízené Pochůzkové degustace.
Součástí ceny každé řízené degustace jsou vždy skleničky a přibližně 75 minutová ochutnávka. Pokud pořádáte degustaci v Brně, bude doprava v ceně, pro degustace mimo Brno kalkuluji dopravu zvlášť. Pro potvrzení rezervace vybírám 50% zálohu.
Během rumové degustace ochutnáme jeden bílý agricole rhum z Guadelupe, Haiti nebo Martiniku, dva rumy ze španělsky mluvících zemí Kuby, Dominikánské republiky či Portorika a v závěru dva silné rumy anglického typu ze Sv. Lucie, Antigui, Barbadosu nebo Jamajky. V pěti vzorcích tak poznáme typickou a přitom pestrou produkci Karibských ostrovů.
Produkce pevninské Jižní Ameriky se od ostrovního Karibiku do velké míry liší. Putování můžeme začít brazilskou Cachaçou, přes známé i neznámé kousky Venezuely, Kolumbie či Peru, na skok do některého ze států střední Ameriky, například Panamy, Kostariky, Salvadoru nebo dokonce Mexika, abychom výlet zakončili v silných, aromatických rumech Guyany.
Zcela vyjimečné rumy dnes destilují i mimo ostrovy a státy Jižní Ameriky. Na cestě jižní polokoulí navštívíme svěží produkci Austrálie, krásy Fidži, šťavnaté rumy Thajska či Indonésie, pak se vydáme přes Réunion a Mauricius k Madagaskaru a Jihoafrické republice.
Degustaci rumů můžeme zahájit míchaným koktejlem, například svěžím Daiquiri na šťavnatém bílém rumu šejkovaném s limetou a cukrovým sirupem. Více v Párování s koktejly.
Nechte se provézt pěti odlišnými tvářemi jednosladových skotských whisky. Degustaci zahájíme jemnou whisky z nížin, pak na sever do vysočiny a skvělých kousků ze Speyside, abychom nasedli na loď a ochutnali mořem nasáklou produkci whisky z ostrovů. Výlet zakončíme, jak jinak, než rašelinou nakouřenou Islay.
Nejen ve Skotsku teče skvělá whisky. Co třeba zahájit degustační flight naší, českou whisky, vzorek si dopít na cestě do vycházející hvězdy Thajska a přeletět do kulturou bohatého Japonska? Na poslední vzorky ještě jednou do letadla, přes Tichý oceán do USA a Kanady.
Znovuvzkříšená whiskey produkce Irska zažívá boom, jaký dlouho neviděla. Irové si rádi hrají a my si budeme hrát s nimi. Ochutnáme zajímavá zrání v silně vypálených sudech, po sladkém, dezertním vínu, tmavém pivu, francouzské pálence, červeném vínu a rumu. Prostě pět jasných ukázek vlivu sudu na chuť whisky.
Whisky jsou skvělé s čokoládami. K jednotlivým stylům rád doporučím napárované tabulky vysoce kvalitních hořkých, ochucených i mléčných čokolád. Více v Párování s čokoládou.
„Veškerá brandy není koňak, ale veškerý koňak je brandy,“ zní oblíbená věta znalců vinných pálenek. V pálení vína jsou Francouzi bezesporu světovou špičkou. V pěti vzorcích zalihujeme patro aromatickým armaňakem, abychom se přes elegantní brandy propili do lahůdkových koňaků. Na závěr si můžeme pochutnat na sladkém koňakovém likéru.
Koňak už dávno není pitím výhradně pro smetánku. Víc a víc se snaží nabízet zajímavá lahvování řemeslných vinařství, výrazná aroma malých sudů nebo hloubku dvojitého staření. Znáte fortifikovaná vína Pineau de Charentes nebo koňakové likéry z pomeranče, hrušky nebo liči? Těmi degustaci zakončíme.
Pálenku z vína neumí jen ve Francii. Od 19. století ji vyrábí i za Kavkazem v Gruzii či Arménii, také Španělsko produkuje skvělé láhve brandy zrající typickým solera systémem. Na poslední dva vzorky degustace překonáme Pyreneje, abychom to přes skrytý poklad Armaňaku namířili do slavné oblasti Cognac.
Toužíte ochutnat určité styly výroby nebo vás zajímá produkce specifické oblasti světa? Sestavím vám degustaci na míru, například jako dárek na rozlučku se svobodou, pro oslavence nebo na svatbě pro novomanžele. Zavolejte mi a domluvíme se.
Nikdy v historii nebyly giny produkované v takovém měřítku, pestrosti a důrazu na kvalitu. Současné, nebo-li Contemporary giny nekladou oproti tradičním London Dry takový důraz na chuť jalovce, spíše objevují potenciál dalších botanik. Co třeba tóny lesního ovoce, šafránu, mandlí, oliv, křenu nebo afrických lanýžů?
Ze zapadlých putyk Londýna až do polic nejvyhlášenějších barů. Tak by se dala v kostce shrnout historie nápoje, který současně baví celý svět. Pojďme ochutnat různé styly ginů od holandského Geneveru, tradičního London Dry, přes sudem stařený gin po sladký Old Tom a trnkový Sloe gin.
Zajímá vás jaký vybrat gin na poklidné popíjení nebo párty panákování s přáteli. Doporučím něco z moderních Contemporary ginů, řádně zalihovaní si troufneme na silný Navy Strength, dále sudem stařený gin, dáme vzorek výrazně ochuceného ginu a jako schlaftrunk uklidníme patro něčím sladším.
Ač budeme jednotlivé vzorky ochutnávat vždy čisté, mohu vám po prvním ochutnání dolít giny vhodně zvoleným tonikem nebo limonádou. Více v Párování s mixéry.
Regálová vína velkých šampaňských domů nemá smysl degustovat, většina z nás je má napitá až až. Pojďme se zaměřit na malá, řemeslná vinařství rozesetá napříč Champagne, od Remeše do Côte des Bar, z údolí Marny až po Côte des Blancs. Možná objevíte lásku na celý život.
Ač si pod italskými bublinkami vybavíme hlavně prosecca, v této šestichodové degustaci si vychutnáme i další šumivé perly Itálie. Vše zahájíme nefiltrovaným proseccem Col Fondo, přes suchá aromatická DOCG vystoupíme na vrchol degustace rezervních vín Franciacorta, abychom se z Lombardie vrátili do Valdobbiadene a Conegliano za plnými Extra Dry.
V této degustaci odkloníme zrak od hegemonů šumivých vín Itálie či Francie a zaměříme se na vinařství jižní Moravy, Dolního Rakouska či německého Porýní. Vždyť i ve střední Evropě máme skvělá, světová vinařství. Prvním vzorkem bude krásný moravský Blanc de Blancs, ochutnáme německý šumivý ryňák a zakončíme výběrem toho nejlepšího z rakouského vinařství MADL.
Nechcete akci ukončit jednou lahví? Můžeme od některých vzorků nachladit více sedmiček, aby jste mohli po degustaci popíjet dál. Napište mi a v rámci rozpočtu vše odladíme.
Pro větší skupiny, firemní večírky, svatby, narozeniny a jiné hromadné akce je mnohdy vhodnější vést ochutnávku tzv. neřízenou pochůzkovou formou. Na stůl nachystám několik desítek lahví nejen rumů a whisky, ale i brandy, ginů nebo dokonce vychlazených šumivých vín schopných uspokojit každé publikum a příležitost. Hosté přijdou k degustačnímu koutku ve vlastním čase, ochutnají, na co mají zrovna náladu a chuť.
U Degustačního koutku mohu připravit i jednoduché koktejly, jako je Ti Punch na bílém rumu, Mimosa s šumivým vínem a jiné. Kontaktujte mne.